Najpopularniji lunch-time tretman – botoks – i dalje ne silazi sa prvih mesta top liste antiage tretmana!

Neretko svi mislimo da znamo sve o botoksu samo zato što je često spominjani tretman, zato što je već godinama u trendu kod poznatih ličnosti a danas i svima dostupan i zato što se od prilike zna u koje svrhe se koristi.

Ali koliko vas zna šta je zapravo botoks?!

Koliko vas bi znalo odgovor na pitanje: Koji se pročišćeni toksin dobijen od bakterije danas najviše koristi u estetske svrhe? :)

Ne baš mnogo.

Zato vas ovim teskstom uvodimo u osnove botoksa i dalje najpopularnijeg antiage tretmana.

Botoks leči koliko i ulepšava

Botoks predstavlja pročišćenu formu toksina koji je produkt bakterija clostridium botulinum. Ove bakterije produkuju izuzetno jak otrov ali nakon prečišćavanja, smanjenja koncetracije i medicinskih obrada, dobija se botoks koji se kao takav koristi u medicinske svrhe kao terapeutsko sredstvo pri lečenju raznih oboljenja.

Iako je javnosti uglavnom poznat kao tretman koji podmlađuje i ulepšava, botoks svoju primenu često nalazi kod ublažavanja bola ili na primer sprečavanja prekomernog lučenja znoja (hiperhidroze).

Ipak, kako većina populacije drži do estetike, najviše se pamti njegovo antiage dejstvo. Lekari međutim, još uvek ne preporučuju sa sigurnošću njegovu preventivnu primenu jer su mišljenja struke podeljena: dok jedni smatraju da je neophodno dopustiti licu da razvije punu mimiku te da prerano ubrizgan botoks može učiniti lice starijim, drugi lekari pak zauzimaju stav da se ranom upotrebom može čak i sprečiti nastanak mimičkih bora.

Ona polja na kojima se botoks i danas pokazuje više nego efektivnim su:

  • Asimetrija kapaka ili obrva
  • Brazde na čelu
  • Bore u uglovima i oko očiju
  • Vertikalne bore na čelu, između obrva kao i bore na nosu i oko nosa.

 

Botox – i nauka i umetnost!

botoks epic novi sadTretman Botulinum toksinom – botoksom je uglavnom jednostavna intervencija, pošto je često reč o svega nekoliko uboda. Aplikacija botoksa je međutim, istovremeno i umetnost i nauka te isključivo treba da je primenjuje samo stručan lekar.

Na licu postoje 43 mišića i stoga je veoma važno da lekar koji sprovodi intervenciju botoksom razume i odredi ključne tačke za optimalan tretman.

Koristi se veoma tanka igla da bi se inicirale male količine botoksa u određene mišiće. Pažjivim biranjem mišića lekar će oslabiti samo mišiće koji stvaraju bore, dok se prirodna ekspresija lica zadržava.

Broj injekcija zavisi od karakteristika lica i proširenosti bora.

Kod ovog tretmana anestezija nije potrebna kao ni posebno vreme oporavka.

Rezultati zato mogu biti vidljivi već prvih dana nakon tretmana, a najkasnije oko nedelju dana nakon tretmana. Željeno poboljšanje botoksom uglavnom traje od 3 do 4 meseca. Kada efekat botoksa počne da slabi, kontrakcije mišića i bore će se vratiti. Potrebno je na vreme ponoviti tretman ukoliko to želite.

Morate znati: da li je primena botoksa bezbedna?

U medicinske svrhe botoks se koristi još od 1980. godine. Primena u terapeutske svrhe je bezbedna ukoliko tretman primenjuje i izvodi isključivo stručni lekar. Prilikom svake intervencije, lekar ima obavezu da pacijentu da na uvid sredstvo koje koristi tokom tretmana. Nophodno je da na sredstvu postoji informacija o tome koja je zemlja porekla, koja je koncetracija, kao i informacija o roku trajanja. Ukoliko takva informacija ne postoji, sama procedura se smatra nebezbedno i pacijent bi trebalo da razmisli da li da da svoj pristanak na intervenciju.

Do danas postoje samo dva odobrena preparata – Dysport i Botox (Allergan).

Od kontraindikacija primene botoksa mogu se javiti: alergije na neke od komponenata koje sadrži preparat i pojave određenih promena na samoj koži.

Tretmani botoksom nikako se ne preporučuju trudnicama ni dojiljama kao ni osobama mlađim od 12 godina.

Tretman se ne bi trebao izvoditi ukoliko su neposredno pre korišćeni antibiotici koji se ne preporučuju ni posle tretmana botoksom.

Nema antiage lekara koji nije „botoksiran“?!

antiage novi sad botoks epicStalni pokušaji da se dobije efekat botoksa bez injekcija, nažalost još nisu urodili plodom te ono što mogu kreme koje tvrde da imaju botoks efekat i dalje je nemerljivo sa efektom injekcija. Ipak i dalje je reč o nehirurškom tretmanu sa zadivljujućim efektima.

Prema podacima Američkog udruženja estetskih plastičnih hirurga, u 2010. godini je čak 83 odsto svih procedura bilo nehirurško sa injekcijama botoksa kao najpopularnijim neinvazivnim metodom.

Jer on je kratak i efektan i s obzirom na to da lekari koji ga primenjuju kažu izuzetno bezbedan –retko ćete sresti antiage lekara koji nije „botoksiran“. :)