Botoks

Najpopularniji lunch-time tretman – botoks – ne silazi sa prvih mesta top-liste antiage tretmana.

Šta je botoks ?

 

Botoks predstavlja pročišćenu formu toksina koji je produkt bakterija clostridium botulinum. Ove bakterije produkuju izuzetno jak otrov, međutim nakon prečišćavanja, smanjenja koncetracije i medicinskih obrada, dobija se botoks koji se kao takav koristi u medicinske svrhe kao terapeutsko sredstvo pri lečenju raznih oboljenja.

Svoju primenu botoks nalazi kako kod uklanjanja bora na određenim regijama na licu, tako i kod ublažavanja bola, ili pak sprečavanja prekomernog lučenja znoja.

Kada je tretman botoksom dobar izbor?botox

  • Asimetrija kapaka ili obrva.
  • Brazde na čelu.
  • Bore u uglovima i oko očiju.
  • Vertikalne bore na čelu, izmedju obrva kao i bore na nosu i oko nosa.
  • Prevencija nastanka dubokih bora.

Injekcije botoksa se ne apliciraju u mišić podizač obrva, tako da osoba zadržava potpuno prirodan izraz lica, sa uobičajenim pomeranjem obrva.

Tretman Botulinum toksinom, botoksom, može da izgleda kao jednostavna intervencija, pošto je to nekoliko uboda. Međutim, aplikacija botoksa je istovremeno i umetnost i nauka, i treba da je primenjuje samo stručan lekar.

Na Vašem licu postoji 43 mišića i važno je da lekar koji sprovodi intervenciju botoksom razume i odredi ključne tačke za optimalan tretman.

Veoma tanka igla se koristi da bi se injicirale male količine botoksa u određene mišiće. Pažjivim biranjem mišića Vaš lekar će oslabiti samo mišiće koji stvaraju bore, dok se zadržava prirodna ekspresija Vašeg lica.

 

Broj injekcija zavisi od mnogih faktora, uključujući karakteristike Vašeg lica i proširenost bora.
Anestezija nije potrebna. Ne postoji vreme oporavka.
Rezultate ćete primetiti unutar par dana, ali do kompletnog efekta može da prođe nedelju dana pa i više. Ovo poboljšanje uglavnom traje oko 3-4 meseca.

Trajanje efekta botoksa zavisi od tipa kontraktibilnosti Vaših mišića i to će Vam objasniti Vaš lekar, koji će odrediti kojoj grupi Vi pripadate. Kada efekat botoksa počne da slabi, kontrakcije Vaših mišića i bore će se vratiti. Potrebno je na vreme ponoviti tretman, ukoliko Vi to želite.

Da li je primena botoksa bezbedna ?

Primena botoksa u terapeutske svrhe je bezbedna, ukoliko tretman primenjuje i izvodi stručan lekar. U upotrebi za medicinske svrhe se nalazi od 1980 godine. Prilikom svake intervencije, lekar ima obavezu da pacijentu da na uvid sredstvo koje koristi tokom tretmana. Nophodno je da na sredstvu postoji informacija o tome koja je zemlja porekla, koja je koncetracija, kao i informacija o roku trajanja. Ukoliko takva informacija ne postoji, sama procedura se smatra nebezbednom, i pacijent bi trebalo da razmisli da li da da pristanak na intervenciju.  Do danas postoje samo dva odobrena preparata – Dysport i Botox (Allergan).

 

Kontraindikacije za primenu botoksa

Alergije na neke od komponenata koje sadrži preparat

Pojava određenih promena na samoj koži

Trudnice i dojilje

Osobe stare manje od 12 godina

Korišćenje antibiotika pre i nakon tretmana