Estetskom medicinom treba da se bave samo lekari!

„Školovanje lekara se sa razlogom razlikuje od školovanja kozmetičara.

I sa željama za estetskim zahtevima, vi nekome poveravate svoje zdravlje, sa kojim složićete se, niko ne bi trebalo da se igra ukoliko nije stručan. Da ne bi došlo do kardinalnih grešaka, moja preporuka je uvek da šta god od estetskih tretmana i zahvata želite da realizujete, realizujte to kod lekara“.

bradic marija obuka dr epic 1

Kroz ordinacije Epic Aesthetic Centra za veoma kratko vreme prošle su desetine zadovoljnih pacijenata. Mlađih, starijih, žena kao i muškaraca. S obzirom na to da je estetika sinonim za lepo, sa ponosom možemo da kažemo da smo na osnovu velikog broja divnih osmeha koje smo i izmamili i kreirali, već veoma bogat Centar.

Naš tim odabranih čine samo lekari. Na čelu Centra je doktorka Marija Bradić. Iskreno verujemo da je uvek i jako bitno da kada svoje zdravlje i telo poveravate nekome, znate kome ga poveravate. Za sve pacijente koji se još uvek informišu o tretmanima i ponudama EAC-a, o lekarima i stručnim licima koji u njemu rade ali i onima koji su već deo naše prakse ali se i dalje upoznajemo, porazgovarali smo sa doktorkom Bradić.

Doktorka koja ulepšava, unosi sklad i lepotu u mnoge živote, osim stručnosti i mladosti, od najranijeg detinjstva je znala da će se baš ovim baviti. I iskreno, sa svakim novim pacijento, tu sreću slavi svaki dan u prostorijama Epic Aestetic Centra.

 

Šta je, osim porodične tradicije uticalo na to da se opredelite za stomatologiju?

Mislim da je moja prva igračka koju sam dobila, bio upravo stomatološki pregled. Kada si od rođenja okružen belim mantilom i mirisom stomatološke ordinacije, jednostavno poželiš da postaneš deo toga. Tata kao jedan od uspešnijih specijalista stomatološke protetike i mama koja je najveća podrška kao stomatološka sestra, zajedno u timu stvaraju neponovljiva čuda i vraćaju osmehe na lica mnogim ljudima. Mislim da posebne motivacije od toga gledati ih zajedno, nije bilo ni potrebno.

 

U kom momentu ste rešili da se usavršavate za estetsku medicinu?

Stomatologiju morate da imate u rukama. Ukoliko na primer radite plombiranje, morfologija, izgled plombe mora da bude približan onom zubu koji zapravo modelujete. Dakle, to je deo estetike. I to je samo jedan od primera kako je sve povezano. U okruženju mojih roditelja je dosta lekara plastičnih hirurga, te sam se oduvek divila njihovim pričama iz sale. Verovala sam tačnije da ću jednog dana naći kompromis između hirurgije i stomatologije, pa sam to i ostvarila. Anton Pavlovič Čehov je rekao: „U jednom ljudskom biću sve treba da bude lepo, i lice, i misli, i duša“. Ja se stoga trudim da estetskim delom omogućim svojim pacijentima da žive svoje godine skladno sa svojim untrašnjim potrebama. Jer tek harmonija unturašnjeg ja i tela je zapravo i sklad misli (Jing i Jang).

Ne zato što sve tretmane u Epic Aesthetic Centru isključivo realizuju lekari, ali stav i verovanje naše doktorke je da treba tako u svim estetskim centrima i biti. Estetskom medicinom se danas najviše stomatologa bavi i to je put koji su medicinski trendovi svuda u svetu postavili. Svoj doprinos doktorka Bradić daje tome kroz edukacije koje drži svojim kolegama, a čije zvanje je stekla kroz dugogodišnje školovanje i praksu i u inostranstvu.

dr bradic estetic centar obuka

 

Kako je izgledalo školovanje za sve što je potrebno kako biste postali vrhunski lekar estetske medicine danas?

Stomatološki fakultet završila sam u Nišu gde sam odmah nastavila i postdiplomske studije. Zvanje edukatora stekla sam u Milanu, u kompaniji „Miromed“, a potom i u Budimpešti u kompaniji „My Med“. Ali nisam se tu zaustavila. Stručno sam se usavršavala u Srbiji, Kini i na mnogobrojnim kongresima širom Evrope. Specijalističke studije upisala sam u Novom Sadu gde nameravam i da ostanem.

Moje školovanje je zahtevalo dosta odricanja, ulaganja, posvećenosti i naravno prakse. Možemo posećivati sva predavanja, čitati hiljade stručnih literatura, ali kad stanete ispred pacijenta, od kojih je svaki novi potpuno nova priča, morate da znate kako da mu priđete i da to što radite, bude najbolje moguće.

 

Zašto estetska medicina treba da bude poverena samo lekarima a ne medicinskom osoblju i kozmetičarima?

Samo lekari poznaju anatomiju čoveka, fiziologiju, biohemiju i patologiju iza kojih stoje zaista godine učenja i prakse. Da bismo se upustili u bilo kakav rad na pacijentu, moramo da budemo svesni i mogućih posledica i da uvek imamo odgovore na njihovo rešavanje ukoliko se pojave. Školovanje lekara se sa razlogom razlikuje od školovanja kozmetičara.

I sa željama za estetskim zahtevima, vi nekome poveravate svoje zdravlje, sa kojim složićete se, niko ne bi trebalo da se igra ukoliko nije stručan. Da ne bi došlo do kardinalnih grešaka, moja preporuka je uvek da šta god od estetskih tretmana i zahvata želite da realizujete, realizujte to kod lekara. Jer oni jedino moraju biti stručni, edukovani i zdravstveno bezbedni po svakog pacijenta.

 

Kako izgledaju obuke koje držite?

Edukacije se sastoje iz celodnevnih teorijskih predavanja i praktičnog dela u okviru kog se radi sa pacijetima. Nakon edukacija, kolege su apsolutno spremne za samostalni rad uz dobijeni adekvatni sertifikat koji im to omogućuje.

dr bradic obuka sertifikati

 

Za one koji bi prvi put da se odluče za neki od estetskih zahvata, o čemu se moraju informisati sve?

Lekar mora biti dostupan svom pacijentu i pregled pre bilo kakvih tretmana i konsultacije su obavezni. U razgovoru sa lekarom, pacijent treba da sazna, koji se preparat koristi, koja su neželjena dejsta, kako se leče, da li ima trajnih posledica, kako izgleda procedura odabranog estetskog zahvata i kako da se ponaša posle istog. Veoma je važno da pažljivo sledi preporuke lekara nakon svakog tretmana i da se nakog istog, obavi i kontrolni pregled. I ne ustručavajte se da pitate, uvek i sve što vas zanima!Jer zaista nema praznih pitanja kada je zdravlje u pitanju!

Sama pomisao da bilo ko od nas mora kod lekara nikada nije prijatna za većinu ljudi. Ipak, ova grana medicine – estetska medicina, možda je i jedina koja zaista usrećuje ljude. I doktorka Bradić je toga u potpunosti svesna. Svaki pacijent se pamti, svaki tretman se računa u ostvarivanje snova, njenih i pacijentovih kaže.

 

Šta vam je sve privatno a šta poslovno donelo bavljenje estetskom medicinom?

Privatno, manje slobodnog vremena, poslovno, apsolutnu sreću koju delim sa svakim svojim pacijentom. Verovali ili ne, pamtim sve trenutke u svom radu do sada i najlepši su oni kada se pacijent nakon intervencije pogleda u ogledalo.

 

Kakvi su vam planovi za budućnost po pitanju profesije?

Zaista ne planiram budućnost. Svaki novi dan je zapravo plan za sebe i to mi je sasvim dovoljno. Sitnim koracima, ali pravimo čuda.

I svim mojim pacijentima, već postojećim i onima koji će to možda biti volim da kažem da budu svesni da je Lepota ideal kome svi težimo, ali da ne zaboravimo i veoma bitnu stvar vezanu za nju – lepota je ono što je skladno!

Razmišljajte uvek o tome…