Zašto je sada pravo vreme za Hemijski piling?!

Nehirurški estetski tretmani i estetska hirurgija, kao i vrhunska kozmetika, više nisu samo privilegija dobro situiranih ljudi, već stvar lične higijene i negovanja kože i tela svakoga i odavno su pristupačne svima.

Baš kao što je nekada ulepšavanje i podmlađivanje bilo svojstveno ženama u kasnijim godinama, danas je postalo imperativ za sve – mlađe i starije osobe, žene kao i muškarce.

Kada poslednji meseci u godini zakucaju na vrata, pravo je vreme da svoju kožu očistite od svega što je tokom godine trpela, da je osvežite i na kraju podmladite i pripremite za nova godišnja doba. 

Hemijski piling za sajt
Kod ovog tretmana primenjuju se voćne kiseline i trihlorsirćetna kiselina (TCA) u različitim koncentracijama ili Fenol, dok dermoabrazija dijamantskim abraderom, spada u hiruršku metodu. Lagani, površni piling primenjuju kozmetičari. Duboki piling trihlorsirćetnom kiselinom ili fenolom realizuju iskusni lekari, hirurzi ili dermatolozi.

Nakon pregleda, obučeni i sertifikovani lekar daje preporuku hemijskog pilinga kao i broj tretmana u skladu sa potrebama kože.

Najčešće kiseline koje se koriste kod Hemijskih i njihova uloga:

  1. Mlečna kiselina MCCM – hidrira i balansira kožu, deluje antimikrobno, izbeljuje i pomladjuje kožu zahvaljujući podsticanju proizvodnje kolagena i elastina. Osnovni razlozi preporuke ove kiseline su fotostarenje, površinske bore i hiperkeratoza.
  2. Easy Phytic SKIN TECH – je kombinacija 3 alfa hidroksi kiseline: glikolne, mandelične i laktične, kojima se postiže maksimalan efekat u rešavanju akni, hiperpigmentacija kao i plićih bora. Spada u površinske pilinge i ne izaziva efekat ljušćenja te se preporučuje i kod osetljivijih koža, a omiljen je kod svih koji ne žele ili ne mogu da remete redovne socijalne aktivnosti.
  3. Easy TCA SKIN TECH – je mešavina trihlorsirćetne i karboksi kiselina. Ona uzrokuje skidanje površinskih slojeva kože i ljuščenje čine dolazi do značajnih promena u teksturi, glatkoći kože, kao i umenjanju bora i pigmentacija kože. Ova vrsta pilinga je rado korišćena i u svrhu podmladjivanja kao i rešavanju staračkih pega i suncem nastalih oštećenja. Budući da izaziva prilično ljušćenje kože koje otkriva i izlaže mladu i nežnu kožu, preporučuje se isključivo tokom zimskih dana uz korišćenje UVA i UVB zaštite u periodu nakon tretmana.

Kako izgleda tretman Hemijskim pilingom?

Kao što smo napomenuli, Hemijski piling se preporučuje u toku jeseni, zime ili ranog proleća zbog manjeg UV zračenja, te je sada savršeno vreme za ovaj tretman!

Procedura traje oko20 minuta, a broj tretmana određuje lekar specijalista.

Koža se najpre očisti i pripremi za nanošenje pilinga, a potom se piling premazuje četkicom ili tupferom svega nekoliko minuta.

Kod većine pacijenata to izaziva toplotu, blago peckanje ili žarenje, zbog čega se tretirana regija premazuje neutralizatorom koji postepeno smanjuje navedene simptome.

Po završetku procedure, nanosi se hidrantna krema.

Period oporavka od procedure i regeneracije kože traje narednih 7 dana.

Tokom tog perioda strogo je zabranjeno sunčanje, znojenje usled fizičke aktivnosti, odlazak u saunu, kao i korišćenje teške šminke, a preporuka lekara je da se svakodnevno nanosi i krema sa maksimalnim zaštitnim faktorom. Jer to je period oporavka i regenerisanja kože.

Blaži pilinzi se mogu ponavljati jednom nedeljno, dok se intenzivniji pilinzi mogu ponavljati nakon 4 ili 6 nedelja.

Šta se zapravo postiže pilingom?

Pilingom se uklanjaju devitalizovani površni sloj kože, pege, fleke, sitne bore, proširene pore i ožiljci. Taj površinski sloj kože može biti različite debljine, u zavisnosti od metode i preparata koji se koriste.

Glavni rezultat je regeneracija kože usled produkcije kolagena i elastina. Regija lica ili tela koju tretiramo postaje zategnuta i podmlađena, a pacijent zagaranovano mnogo zadovoljniji i srećniji u svojoj novoj koži! :)

Hemijski piling blog