Zajedno sa laserima, Hijaluronski fileri spadaju u najfrekventnije estetske procedure današnjice i to prvenstveno zahvaljujući svojoj efikasnosti – za samo deset minuta bore se mogu eliminisati u potpunosti, a efekat je vidljiv odmah!

Hijaluron je prirodna supstanca, koja se nalazi u našoj koži i ima višestruke funkcije – hidriranje kože, održavanje tonusa i neutralisanje izrazito štetnih slobodnih radikala. Vremenom se međutim, smanjuje količina hijaluronske kiseline u koži i to je upravo ono što dovodi do pojava bora i opuštene kože. Ono što je veoma bitno jeste da je njena uloga snažno vezivanje vode. Savremeni hijaluronski fileri su dobijeni sintetički putem genetskog inženjeringa. Oni u potpunosti imitiraju prirodni hijaluron u koži. Dokazan je njihov stimulativni efekat na okolno tkivo, što znači da i posle njihove resorpcije koža ostaje u mnogo boljem stanju nego sto je bila pre punjenja.

Postupak

Praktičnije gledano, hijaluronski filer je biorazgradivi gel hijaluronske kiseline spremljen u sterilnim jednokratnim špricevima, spremnim za ubrizgavanje pod kožu. Postupak je jednostavan i bezbolan. Radi se veoma tankom iglom kroz koju se ubacuje određena kubikaža filera. Prednost hijaluronskih filera jeste i u tome što ih nije potrebno testirati na alergije jer nisu životinjskog porekla, za razliku od kolagenskih filera. Njima se vraća izgubljena količina hijalurona i to dovodi do sveže, zategnute, elastične i hidrirane kože. Kod starijih osoba bore mogu biti znatno ublažene, dok kod mlađih upotrebom dobre tehnike, dolazi i do potpunog nestanka bora.

Ne ovo nije novo otkriće!

Hijaluronsku kiselinu su u Njujorku 1934. godine otkrili naučnici Karl Meyer i John Palmer. Šezdesetih godina započela je „Moderna era“ hijaluronske kiseline, kada su naučnici pronašli visoku koncentraciju molekula u drugim tkivima, što je nagovestilo biološku ulogu HA u telu i otvaranje puta do svoje medicinske primene. Devedesetih godina se hijaluronska kiselina našla i u kozmetičkom polju, gde njena primena ne jenjava do danas!

 

Širok spektar tretmana za svakoga

Pre svega, HA se može koristiti kod ožiljaka, kod artroze, zaatim u estetici kod popunjavanja bora na čelu, bora smejalica, popunjavanja jagodica, nehirurške korekcije nosa, popunjavanja podočnjaka, nazo-labijalne bore (bore koje idu od nosa ka donjem delu lica), popunjavanja volumena usana, oblikovanja usana, Jaw line ( konturisanje donje vilice) i brade. Dužina tretmana zavisi od tretirane regije, ali u proseku ne duže od 30 minuta. Dejstvo Hijaluronskih filera može biti i do 12 meseci!

 

Ne preporučuje se

Ovaj tretman nije preporučljiv osobama koje pate od nekog srčanog oboljenja, alergije, autoimunog oboljenje ili bubrežnih oboljenja, kao ni trudnicama. Veoma je bitno da ove tretmane obavljaju isključivo lekari, kao što to Zakon i nalaže!

 

Lekari kao česti pacijenti :)

Na kraju, tretmani poput Hijaluronskih filera danas se svrstavaju i tretmane lične higijene. Moramo priznati da, s obzirom na to da upravo lekari bolje poznaju materiju i tačno znaju šta žele i ukojoj meri, neretko su oni prvi na spisku za „prirodan izgled“. :)

 

A Epic Aesthetic Center je tu da ispunjava i želje svojih kolega kao i svih pacijenata, na najbolji mogući način!