Oralna hirurgija

Rutinsko i komplikovano vađenje zuba

Intervencija vađenja zuba spada u rutinske metode. Iako se trudimo da do vađenja zuba ne dođe, nekada je to, ipak, neizbežno. Najčešći uzroci gubitka zuba su karijes i parodontopatija. Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji i uglavnom je bezbolna. Izuzetno retko, ukoliko je upalni proces izuzetno razvijen, a nije moguće odložiti intervenciju do smirivanja simptoma, dejstvo anestezije može trajati kraće, te se mogu osjetiti blagi bolovi. U najvećem broju slučajeva oseti se samo pritisak.

 

Vađenje impaktiranih zuba

Impaktirani zubi su zubi koji uopšte nisu iznikli u vilici, a prošlo je uobičajeno vrijeme njihovog nicanja i pri tome zubi ne pokazuju kliničke i radiografske znakove nicanja. Najčesće ne izniknu gornji i donji umnjaci, gornji očnjaci i donji pretkutnjaci. Terapija neizniklih zuba može biti usmjerena ka njihovom očuvanju i potpomaganju njihovog nicanja(očnjaci) ili ka vađenju zuba(umnjaci). Vađenje impaktiranih zuba je hirurška intervencija koja se bitno razikuje od rutinskog vadjenja zuba.  Izvodi je oralni hirurg u lokalnoj anesteziji.

 

Resekcija korijena zuba (Apicotomia)

Resekcija korena zuba (apicotomia) je lečenje inficiranog, apikalnog dela korena zuba, uz istovremenu kiretažu i potpuno odstranjenje patološkog procesa iz periapikalnog prostora. Na vrhu korena zuba mogu da se pojave promene koje se vide kao loptasta rasvetljenja na rtg snimku. U pitanju su infektivne promene ciste i granulomi. Ciste su patološke šupljine koje su obložene tkivom i ispunjenje tečnošću. Cistektomija je proces u kome se u celosti odstranjuje cista. U postoperativnom periodu pacijent uzima antibiotike 6-8 dana, mogući su otoci ali pacijent se vrlo brzo vraća normalnim aktivnistima. Nema opasnosti od recidiva jer se patološki proces odstranjuje u potpunosti.

oralna hirurgija 2

Hirurško zatvaranje sinusa

U nekim slučajevima, prilikom vađenja gornjih bočnih zuba, može doći do otvaranja gornjoviličnog sinusa zbog bliskog kontakta vrhova korenova gornjih zuba i sinusa.U takvim slučajevima je potrebno uraditi hirurško zatvaranje sinusa kako bi se prevenirao nastanak hroničnog sinuzitisa i zatvorila tzv. oroantralna komunikacija.

 

Implantologija – Ugradnja dentalnih implantata

Implantologija (oralna implantologija) je grana stomatologije koja se bavi ugradnjom zubnih implantata. Zubni implantat se ugrađuje u viličnu kost i nakon određenog vremena stvara čvrstu vezu sa kosti. Na implantat se zatim postavlja krunica ili može da služi kao nosač mosta ili pak kao sidrište proteze. Ugradnja zubnog implantata pruža nekoliko prednosti u odnosu na druge mogućnosti zamene zuba. Osim što izgledaju i funkcionišu poput prirodnog zuba, implantati zamenjuju zube bez žrtvovanja susednih zuba.Naime, u slučaju zamene jednog zuba mostom, potrebno je izbrusiti susedne zube. Pošto je implantat usađen u kost, on stimuliše okolnu kost i u tom slučaju ne dolazi do resorpcije kosti, koja se javlja nakon vađenja zuba. Moderni zubni implantati se prave od čistog titanijuma za razliku od ortopedije, gdje se koriste legure titanijuma. Poznato je da se titanijum ponaša neutralno i da ne uzrokuje nikakve alergijske reakcije. (biokompatibilan materijal) Titanijum gradi sa kiseonikom zaštitni sloj i zato ga organizam dobro prihvata. To se naziva osteointegracija. Iz navedenih razloga je zubni implantat odlično rešenje.

 

Pogledajte galeriju naših radova